Herstel je bedrijfsvoering
Uiteindelijk kan er ondanks alle genomen maatregelen toch iets mis gaan. Zorg er dan voor dat je bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt: beschik over een actueel backup- en recovery-/business continuity-plan en de instrumenten om dit uit te voeren.
Het falen van je IT-systemen kan vele redenen hebben, zoals hardware die faalt, software waar verkeerde instellingen zijn gedaan, of een gebruiker die per ongeluk ransomware uitvoert. Door een regelmatig geactualiseerd backup- en recovery (of business continuity) plan te hebben, kun je de gevolgen van het falen van je IT-systemen sterk beperken.
Elke ondernemer moet een dergelijk Business Continuity Plan hebben liggen, met daarin:
- Welke systemen zijn er?
- Wat moet ik doen in welke situatie?
- Wie heb ik nodig in welke situatie?
- Hoe ziet de weg terug eruit?
Het is van belang dat: Alle data, overal, moet beschermd zijn, of dit nou On-premise is, in de cloud bij Azure, of in een SaaS oplossing als M365. Maak vooral ook onderscheid in of de data belangrijk is, of ook het proces, want dit bepaalt of je voor Backup of Business Continuity moet gaan.
Wat is het verschil tussen backup en business continuity?
a) Bij backup heb je een werkende machine nodig, een werkende applicatie die wat met die data kan. Dat kost automatisch dus meer tijd en werkt misschien niet als je onderliggende system gefaald heeft. Backup beschermt je in ieder geval tegen dataverlies.
b) Bij Business Continuity maak je een snapshot van je hele werkende IT-systeem. Dit beperkt de downtime en hersteltijd.
En vergeet de 3-2-1 regel niet:
- 3 versies van dezelfde data.
- Op 2 verschillende media (ook als dit in de cloud staat, neem dan een andere locatie voor je backup).
- En één moet er buitenshuis staan, waarbij ook hier weer de backup buiten je productieplatform staat. (Sla je Azure backup dus niet in Azure op)
Nog enkele tips:
- Veel malware gaat als eerste op zoek naar de backups, dus zorg voor Immutable Backups en Storage voor die backups.
- Test je backups en herstel-procedures geregeld. Het is heel vervelend om uit te moeten vinden dat je backup niet werkt, of dat je niet weet hoe het werkt, als de nood het hoogst is.
- De cloud is niet per definitie veiliger dan on premise. Microsoft, Amazon en Google zullen zorgen dat het datacenter, de hardware, de besturingssystemen, de verbindingen er zijn. Maar de data en configuraties die erop ingesteld zijn, dat is je eigen verantwoordelijkheid: jouw data, jouw verantwoordelijkheid.